dinsdag 21 april 2009

2009->1909 Back to the future


Rond 1909 reed de de Baker Electric door de straten van New York, een volledig elektrisch aangedreven auto die vooral populair werd als boodschappenauto. In een tijdperk waarin de benzine-aangedreven auto's als luidruchtig en vies bekend stonden, was de elektrische auto relatief betrouwbaar en gemakkelijk te rijden. Er reden duizenden van deze auto’s in New York tussen 1905 tot 1915. Er waren overal oplaadstations op alle hoeken van de stad, dus men kon de auto opladen terwijl men winkelde.

De Baker Electric ziet eruit als een reusachtige telefooncel.Twaalf 6-volt accu's zes aan de voor- en zes aan de achterzijde, zorgen voor de aandrijving van de 72-volt motor van de auto. Deze auto had een optie voor Edison alkaline-accu’s of de meer algemene lood-zuur accu’s. De Edison accu’s waren het resultaat van een onderzoeksprogramma uit 1905, waarin men onderzoek deed naar lichtere en krachtiger accu’s die het bereik en de snelheid van de elektrische auto’s konden verbeteren...

De auto rijdt ongeveer vier of vijf uur op een lading, met een snelheid van 30 tot 35kilometer per uur. Het bereik is ongeveer 160 kilometer, wat de meeste huidige elektrische auto’s tegenwoordig ook doen. Dus echt heel ver zijn we niet gekomen in honderd jaar. Er zijn boze tongen die beweren dat de olie-industrie de milieuvriendelijke ontwikkeling van elektrische auto’s 100 jaar heeft tegengewerkt.
zie hier de testrit van Jay Leno.
C.L

Geen opmerkingen: