woensdag 13 januari 2010

Speelplek Mijnbouwplein


De gemeente Delft heeft een persbericht doen uitgaan over een speelplek Mijnbouwplein:

Op het binnenterrein tussen de Mijnbouwstraat, Maerten Trompstraat en Piet Heinstraat komt een nieuwe speelplek. Buurtkinderen hebben tijdens een speciale bijeenkomst hun ideeën en wensen naar voren gebracht. Daarmee is een leuk en groen ontwerp gemaakt.
Maar waarom heet deze speelplek Mijnbouwplein? De enige toegang tot deze speelplek wordt de Maerten Trompstraat omdat de rest van het binnenterrein zal worden afgesloten. Het schoolgebouw is onlangs met binnenterrein verkocht aan Vestia die het momenteel ontwikkelt tot een gebouw voor zorgwoningen. Met die verkoop verdween helaas de zoveelste belofte aan onze buurt, namelijk de afspraak dat het gehele binnenterrein achter de school semi-openbaar zou worden. Dit was onderdeel van de compensatie voor het verlies van ruim 2.000 m2 groen langs de Maerten Trompstraat waar door kinderen uit de buurt al sinds jaar en dag avontuurlijk, natuurlijk en groen werd gespeeld. Op die plek staan nu nieuwe huizen. Daarachter is in een hoekje van ongeveer 300 m2 gereserveerd voor de speelplek (beloofd was 800 m2): avontuurlijk, natuurlijk en groen, dat wel.
Beter iets dan niets, zo veel is zeker. Maar is het wel iets? Om er weer te kunnen spelen moesten kinderen eerst wachten op de nieuwe woningen. Die zijn af. Het is inmiddels exact drie jaar geleden dat op die plek tientallen bomen gekapt zijn. Er ligt nu een mooi plan voor een speelplek met inspraak van kinderen, maar het is nog alleen maar een mooi plan op papier. Want ook in 2010 zal het er nog niet van komen, aldus het gemeentelijke persbericht. Om onduidelijke redenen moet deze kinderspeelplaats wachten op de verbouwing van Mijnbouwstraat25. Beste mensen van Vestia en gemeente: plaats nu het hek tussen het binnenterrein van de school en de nieuwe speelplek, het komt er toch, en geef de kinderen uit de buurt zo snel mogelijk een speelplek terug. Dat kan gemakkelijk voor de zomer. Nu maakt de gemeente Delft alweer een belofte niet waar: de speelplek zou er komen zodra de nieuwbouw af was.

MM

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed idee zo'n speelplek, vandaag beginnen. Denkt de gemeente bij het ontwerp ook aan de sociale veiligheid, b.v. via enig zicht vanuit de omliggende woningen?

Anoniem zei

gelukkig zijn er op redelijke afstand nog mogelijkheden voor kinderen om te spelen: speeltuintje in Mijnbouwstraat en bij het buurthuis aan de Rotterdamseweg.