dinsdag 24 mei 2011

Laagwaardige technologie met minachting voor de omgeving

Van de titel kan ik niet veel meer maken. De TU Delft is een bepalende factor in Delft. Duizenden woningen zullen in de wijk gebouwd worden om de studenten te huisvesten. De TU sluit haar Mekelweg af en versterkt het verkeersinfarct rond de campus. Er is geen oost-west verbinding meer en het verkeer moet omrijden om de faculteiten te bereiken.

De oplossing voor het verkeersprobleem is gevonden: wegwijzers. Met buitenproportionele borden, gewoon op en langs de openbare weg, tussen bomen, op kruispunten, boven het fietspad of over de weg. Zware stalen profielen torsen de borden.

Ik vind het een diskwalificatie van de studenten en bezoekers van de TU Delft, ik vind het respectloos naar de omgeving. De TU Delft heeft ook nog buren. Er wonen mensen rondom de campus die een bepaalde verwachting hebben van hun woongenot en niet willen uitkijken op een paal met reusachtig witte borden.

Ik ben benieuwd of de ambtenaren van de gemeente Delft dit hebben geweten toen ze de TU een brief stuurden dat bewegwijzering toegestaan is. Je kan toch niet toestaan dat er zonder bouwvergunning en welstandsoordeel dit soort borden over de weg worden geplaatst. Zij kunnen niet geweten hebben dat de borden van de TU dwars voor andere borden staan (Delftech, Hotels in Delft, ANWB fietsroutes). Zij kunnen niet toestaan dat je borden plaatst tussen bomen die straks gekapt moeten worden of zwaar gesnoeid omdat de borden niet goed zichtbaar zijn. Zij zullen toch ook hebben gekeken naar verkeersveiligheid; wat gebeurt er bij een zware wind, wat gebeurt er als een auto de bocht mist? En ook als je toestaat dat de borden alleen maar TU gebouwen aangeven, klopt er iets niet. Het enige wat nog naar de stad Delft verwijst is "Delft centre", in het Engels nota bene.

EvH

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is absoluut een vervuiling van Delft!
En een grote blunder van de gemeente/welstandscommissie.

Profileert Delft zich niet als kennisstad?
Als ze echt innovatief waren geweest hadden ze een mobile app gemaakt om de weg te vinden binnen de TU campus.

Marc zei

Dat deze borden niet de schoonheidsprijs verdienen moge duidelijk zijn. Een slim ontwerper had ze ingepast in de toekomstige situatie (of worden straks alle bomen gekapt?)

Een empathisch ontwerper had rekening gehouden met de omwonenden en deze geraadpleegd.

Een TU met gezond verstand had ze in het Nederlands ontworpen.

Een alerte gemeente had hierop toegezien.