woensdag 5 december 2012

Mooi alternatief voor tramlijn 19?

Malmö bestelt vijftien 'trambussen' bij Van Hool

overgenomen uit http://www.mechatronicamagazine.nl - 03-12-12
Bussenbouwer Van Hool heeft een contract afgesloten met Nobina, de grootste personenvervoersmaatschappij in Scandinavië. De deal betreft de levering van vijftien hybride Exqui.City’s die vanaf juni 2014 in het Zweedse Malmö en omgeving moeten rondrijden. Van Hool is de eerste constructeur die in Scandinavië een contract binnenhaalt voor dit type voertuig dat ook wel eens trambus wordt genoemd. De Exqui.City rijdt gewoon op de weg en heeft geen rails en bovenleiding nodig als een tram. Toch kan de lengte oplopen tot 24 meter doordat de cabine meervoudig geleed is. De hybride voor Malmö is elektrisch aangedreven waarbij een generator gekoppeld aan een Euro6-biogasmotor de elektriciteit opwekt.
Met de trambus van Van Hool hoeven gemeentes niet te investeren in dure rails en bovenleidingen voor een tram en kunnen ze toch de ov-capaciteit verhogen.
Eerder sloot Van Hool uit Koningshooikt contracten voor de levering van 92 gelijkaardige modellen van de Exqui.City in onder meer Barcelona, Genève, Metz en Parma.

1 opmerking:

Anoniem zei

Een aantal mensen wist het wel, dat andere oplossingen denkbaar zijn dan het kiezen van een meer dan 100 jaar oud concept als de tram. Maar Delft koos toch voor de tram hoewel het technologie en kennis hoog in het vaandel heeft staan met als prijskaartje 32 miljoen in totaal en heel veel overlast.
Nog af te wachten valt hoeveel studenten er gebruik gaan maken hiervan en de exploitatie zich ontwikkelt.