vrijdag 24 oktober 2008

Ecologische bomenstructuur


In 2004 is door ambtenaren van de gemeente de nota 'Ecologieplan Delft 2004-2015, Een groen netwerk, de groene aders van Delft' vastgesteld. Een citaat uit deze nota :
“Deze elementen spelen een belangrijke rol in het voorkomen van doelsoorten als amfibieën, vlinders en vogels. De ambitie is een soortenrijke natuur op wijkniveau te stimuleren, met specifieke stedelijke soorten. Ook de boomstructuur in de wijken speelt in dit kader een belangrijke rol met name als ‘stepping stones’ voor vogels”. Als onderdeel van het ecologieplan is de bomenstructuur aan de jaffalaan monumentaal verklaard.

De praktijk anno 2008: De parkeerdruk aan de Jaffalaan is groot. Medewerkers en studenten van de TU hebben vooral bij slecht weer geen zin om het hele stuk te lopen vanaf het officiële parkeerterrein bij Electrotechniek. En dus worden de auto’s kris-kras tussen de monumentale kastanjebomen geparkeerd. Deze bomen die het al zwaar hebben door de aantasting van de kastanjemineermot. Door tussen de bomen te parkeren worden de wortels stukgereden en de grond verdicht, waardoor de zuurstofopname van de bomen wordt verslechterd. Maar niemand bij de TU die daar om maalt. Komen de ambtenaren die het ecologieplan geschreven hebben wel eens buiten? Ik nodig ze uit te komen kijken hoe hier Delfts ecologisch erfgoed wordt vernield.


C.L.

Geen opmerkingen: