vrijdag 5 juni 2009

D66 grootste, einde Delfts PvdA bolwerk

De Europese verkiezingen leverden gisteren een opvallende winnaar op in de gemeente Delft: tegen de verwachtingen in werd D66 hier de grootste met 19,2 procent van de stemmen. Vijf jaar geleden was dat met 8,4 procent nog minder dan de helft. De PVV werd in Delft (13,5 procent), net als in Midden-Delfland (15,9 procent) en Pijnacker-Nootdorp (18,6 procent) goede tweede. In de laatste twee gemeenten is en blijft het CDA de grootste partij.
Met de winst van D66 lijkt er een einde te komen aan Delft als PvdA- bolwerk. Deze partij haalde bij de verkiezingen van gisteren slechts een vierde plek met 13,0 procent. Vijf jaar geleden sleepten de sociaal-democraten een kwart van de stemmers binnen.
Fractievoozitter Femke Stolker van de PvdA noemt het resultaat bedroevend. "Dit doet pijn, maar de uitslag is een goede les voor de gemeenteraadsverkiezingen".
Tot zover enkele citaten uit het AD, lees hier verder voor het volledige artikel.

Deze afstraffing van de PvdA en de enorme winst voor D66 weerspiegelt erg goed de verhoudingen in het TU-Noord gebied. D66 en VVD hebben hier de handschoen opgepakt om samen met bewoners een doorbraak te forceren in het denken over verkeer. De PvdA is hardnekkig het beleid van de wethouder blijven verdedigen en wordt nu keihard afgestraft. Inderdaad een goede les voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar of dat nog op tijd is na meer dan een decennium PvdA regentisme, is zeer de vraag.

2 opmerkingen:

Hans zei

Ik zou de uitslag wat voorzichtiger interpreteren: de besturende politiek wordt afgestraft en de oppositie beloond. De les die je daaruit kunt trekken is dat de oppositie geneigd is beter naar de burger te luisteren (deze ook meer nodig heeft), maar eenmaal in het bestuur deze ook weer net zo snel kan kwijt raken. Dit is alleen te veranderen door burgers, bewoners blijvend serieus te laten participeren in de besluitvorming en de uitvoering daarvan. VVD heeft in Delft daar een goede stap in gezet in TU Noord, PvdA loopt daarin achter. Lokale verkiezingen zeggen vooral iets over de populariteit van de landelijke partij(leider), maar krachtige bestuurders die dicht bij de lokale bevolking staan kunnen daar wel een positieve afwijking op te zien geven. Kortom: voor de Delftse lokale politiek is het in dat opzicht nog niet te laat...

papanicolaou zei

D66, van ganser harte gefeliciteerd met deze Delftse overwinning bij de Europese Verkiezingen. Als pro-Europeaan vind ik dat mooi.

Rolf Clason