zondag 18 oktober 2009

Dubbel Delft

Uit: Delft op Zondag, 18-10-2009
Eigenlijk is het al sinds de jaren zestig rommelig in dit deel van de stad, en dat is dan nog eenvoudig uitgedrukt. Na de sloop van de gasfabriek begon het.
Als gevolg van het in 1956 door de Gemeente Delft gepresenteerde ‘Komplan’ werd er in 1960 begonnen met het aanleggen van een weg die de nieuwe Sebastiaansbrug via de Nieuwe Kerk, de Langendijk, het Rietveld en de Vlamingstraat met de Reineveltbrug zou moeten verbinden. Een flink deel van de oude binnenstad zou hiervoor op de schop moeten. Eerst werd in 1962 en 1963 de weg richting Zuidwal om de gashouders van de Gasfabriek heen gedrapeerd.

Gelukkig werd het ‘Komplan’ van ir. Van Embden minder rigoureus uitgevoerd dan gepland. Een flink deel van de Zuiderstraat ging plat om de aansluiting van de Sebastiaansbrug op de noordkant van de Schieoever te realiseren. Uiteindelijk wist men met een scherpe bocht de Sebastiaansbrug aan te laten sluiten op de Zuidwal. Op de plek van de gashouders was – hoe kan het ook anders – de grond zwaar vervuild. Jarenlang was dit een terrein met een hek eromheen.

Uiteindelijk werd het nieuwe stadstheater van Delft er gebouwd, kwam er woningbouw aan de Zusterlaan en verrezen er in de loop van de jaren nog meer winkels, een bibliotheek, een bios en allerhande winkels. Vrij recent werd het winkelcentrum In de Veste uitgebreid met een nieuw plein, dito winkels en een beetje woningbouw. Ondertussen was er een plan bijgekomen: het doortrekken van de tram naar de TU-wijk en omgeving. En dat zorgde weer voor een probleem: de Sebastiaansbrug is oud en der dagen zat en dient een flinke facelift te krijgen.

Met als gevolg dat binnen afzienbare tijd de brug voor alle verkeer wordt gesloten. Voor een deel is dat nu al het geval. Ondertussen is ook de Ezelsveldlaan tot strak aan het water volgebouwd. Hoe strak het kan is op de rechterfoto te zien: héél strak. O ja, en dan is er ook nog wat te doen over de vorm van de brug ter hoogte van het Legermuseum, wil het theater er een zaal bij en gaat de tram later rijden dan gepland. Altijd wat te beleven in dit deel van de stad, zullen we maar zeggen…

Geen opmerkingen: