dinsdag 10 februari 2009

Groen verbroedert en verzustert

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft met 13 wethouders van steden met krachtwijken op 5 februari 2009 groenconvenanten ondertekend. Dit zei ze onder andere in haar toespraak:
Wat ik wel zeker weet - en u weet dat ook - dat groen in de wijk bijdraagt aan de kwaliteit van de wijk, aan de sociale samenhang, het gevoel van veiligheid, onze gezondheid. En het is nog prettig om in te wonen ook!
Wat ik ook zeker weet, is dat groen in de wijk de sociale cohesie verbetert. Groen verbroedert en verzustert. Groen draagt bij aan onderling contact. Bovendien: Groen ontspant en Groen verlaagt stress. En u kent waarschijnlijk ook allemaal de resultaten van nationaal en internationaal onderzoek waaruit blijkt dat vandalisme, vervuiling, verloedering, agressie en kleine criminaliteit minder voorkomt in groene wijken.
En tenslotte staat ook vast dat groen goed is voor de portemonnee. Groen schroeft de waarde van huizen op met zo'n 5%. Bovendien vestigen kennisintensieve en internationale bedrijven zich veel liever in een stad met veel groen. En wat dacht u dat parken de stad aan financiƫn kunnen opbrengen. Miljoenen... door toerisme, door besparingen op de gezondheidszorg en door het bevorderen van gemeenschapszin. Tenminste, als we de Amerikaanse onderzoekers mogen geloven die een onderzoek hebben gedaan in Philadelphia.
Samengevat - dames en heren - mogen we gerust, tot 2 cijfers achter de komma, concluderen dat investeren in groen loont.
Verburg begon haar speech met een Chinees gezegde: 'Het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het op een na beste moment is vandaag'.
Dan loopt de gemeente Delft wel erg achter met de vele bomen die ze nog steeds wil gaan kappen.

Zie ook: www.minlnv.nl

Geen opmerkingen: