maandag 16 november 2009

Ikea groen???

Groen Links heeft onlangs vragen gesteld over de zeer slechte inpassing van Ikea in het landschap. B&W heeft daarop een antwoord met veel woorden gegeven, maar het komt er op neer dat Ikea zich zonder gevolgen kan onttrekken aan de eerder opgelegde verplichtingen. Van een bedrijf dat zich graag zo groen profileert zouden we beter mogen verwachten.

Wij hebben eerder, in 2004 en 2006 gereageerd op de ontbrekende garanties voor goede landschappelijke inpassing van Ikea onder punt 8. "Natuur en landschap worden geschaad zonder dat zekerheid wordt geboden over mitigatie en compensatie." In de beantwoording van de zienswijze van de Belangenvereniging TU Noord schreef de gemeente toen het volgende:

Mitigerende maatregelen
- Voor de realisatie van IKEA zullen door IKEA mitigerende maatregelen moeten worden uitgevoerd binnen het plangebied. Deze zijn reeds meegenomen in het bouwplan van IKEA in overleg met de gemeente Delft.
- IKEA zal zorgdragen voor de landschappelijke inpassing van het gebouw aan de zijde grenzend aan het ecologisch weidegebied. Hierbij wordt de bestaande wal op de voormalige vuilstort doorgetrokken achter het gebouw van IKEA langs. “De blauwe doos” wordt zo vanuit het open weidegebied aan het gezicht onttrokken.
- Indien mogelijk wordt de parkeergarage voorzien van een vegetatiedak. Gezien de constructie is dit niet mogelijk gebleken.
- Realisatie van watergangen en een groene inrichting van de niet-bebouwde ruimte binnen het plangebied.
- IKEA zal, in samenwerking met de gemeente Delft, een educatieve route uitzetten waarbij wordt ingegaan op de natuur (belevingswaarde) en maatregelen die getroffen worden om soorten in en nabij Delft te behouden (soortbeschermingsmaatregelen).

Compenserende maatregelen.
- Als gevolg van de uitbreiding van IKEA zal ter compensatie een gebied minimaal 4 ha struweel en bos (herplantplicht) aangeplant moeten worden als zelfstandig gebied of aansluitend aan een groter bestaand geheel in de naast omgeving. Gezien de beperkte ruimte binnen het stedelijk gebied van Delft wordt nog gekeken in hoeverre dit gerealiseerd kan worden. De groencompensatie bestaat uit twee aspecten. In de eerste plaats wordt het gebouw met name aan de achterzijde zodanig ingepast dat storende aspecten aan de landschappelijke achterzijde zoveel mogelijk worden voorkomen.

Conclusie: de reactie heeft niet geleid tot aanpassing van het plan.


De fraaie toekomstige beloftes van de gemeente over extra groen en natuur in de Wippolder moeten dus niet op voorhand voor waar aangenomen worden.

Hans de Vries

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Groenlinks stelt vragen, omdat het niet goed zit met de groene inpassing van IKEA in het landschap. Het is werkelijk de bloody limit. Notabene Groenlinks wethouder Grashoff, die zich als wethouder voordeed, maar zich in werkelijkheid als projectontwikkelaar gedroeg, heeft dit allemaal laten gebeuren. Hij sloot een contract met IKEA en verzuimde de juiste waarborgen vast te leggen. Met de gevolgen die we nu kennen. Groenlinks schaamgroen, dat hebben we al vaker meegemaakt in het TU-Noord dossier. Tranen met tuiten voor de bühne, maar achter de schermen een PvdA wethouder Koning die haar ambtenaren niet weet aan te sturen, waardoor de gemeente een speelbal wordt voor partijen als IKEA. Wanneer treedt er nu eindelijk eens een sterke man/vrouw aan in Delft, die ruimtelijke ordening en verkeer gewoon op de juiste wijze aanpakt. Van GL en PvdA hoeven we niet veel te verwachten. Misschien moet D66 dat maar eens gaan doen na de verkiezingen.

redactie politiekdelft.nl zei

Typisch TU-Noord blog. Goed verhaal en reactie maar woorom alles anoniem? Zet gewoon je naam er onder of schrijf anders niet.
gr
harrie fruyt van hertog