maandag 24 november 2008

Dubbel ruimtegebruik


Is het u ook opgevallen dat zowel de PVDA, GroenLinks en STIP iedere keer weer in koor roepen dat we moeten streven naar dubbel en meervoudig ruimtegebruik?
De coalitiepartijen hebben in het commissiedebat over de zogenaamde ‘houtskoolschets’ – een nota die de globale ruimtelijke structuur van Delft nu en in de toekomst beschrijft – gepleit voor meer verdichting, meer dubbel ruimtegebruik en meer hoogbouw in Delft.
De coalitiepartijen sluiten met deze aanbevelingen naadloos aan op structuurvisie randstad 2040 van minister Cramer. Deze meent dat er voor 2040 maar liefst 500.000 (!) woningen in de randstad bijgebouwd moeten worden, wat volgens de minister alleen kan door verdichting en hoogbouw.
Ook Delft kan niet achter blijven. Het college met in haar kielzog de projectontwikkelaars hebben ingezet op vele extra woningen in de gemeente Delft.

Echter Delft is praktisch dichtgebouwd tot de gemeentegrenzen en heeft relatief weinig openbaar groen binnen zijn stadsgrenzen (de Delftse woning beschikt over minder dan 40 vierkante meter groen, veel lager dan het gemiddelde voor steden. Op Haarlem na scoort Delft het slechtst op de ranglijst van de tien grote gemeenten in de Randstad). Om niet alle resterende openbare groen op te offeren, heeft men ‘dubbel ruimtegebruik’ bedacht om meerdere functies op dezelfde oppervlakte te combineren.
Men laat zich laten inspireren door de Jardin Atlantique in Parijs, waarbij boven de perrons van Gare Montparnasse een park aangelegd is of dichterbij: Het Zuidpoortgebied. De appartementen die boven de woningen aan de Nieuwelaan zijn gebouwd: een voorbeeld van zeer intensief ruimtegebruik.
Met de groene daktuin slaat GroenLinks twee vliegen in een klap: Er kunnen veel meer woningen bijgebouwd worden en het toch een groen accent geven. Alle negatieve aspecten van verdichting, zoals toenemende luchtvervuiling, geluidsoverlast, parkeerproblemen, verstopping van onze wegen en horizonvervuiling worden genegeerd. De kwaliteit en de leefbaarheid van de woonomgeving is bij dit college ondergeschikt gemaakt aan de groeidoelstellingen. De Delftse inwoner laat zich echter niet zo gemakkelijk om de tuin leiden, die zal bij de volgende verkiezingen met zijn stem laten weten hoe hij over deze collegepartijen denkt.
C.L.

Geen opmerkingen: