zondag 5 april 2009

Incubatorcentrum


YES!Delft is dé broedplaats voor TU-technostarters. YES!Delft is het initiatief van de TU-Delft en helpt TU-studenten en wetenschappers tot ondernemerschap en biedt praktische ondersteuning bij de oprichting en ontwikkeling van nieuwe bedrijven. Deze fase is vaak lastig; meestal gaan bedrijven in deze fase failliet.

Niettemin laten de startende technische bedrijven van YES!Delft, uitstekende cijfers zien: De technostarters hebben voor 32 nieuwe bedrijven gezorgd met een werkgelegenheid van 235 arbeidsplaatsen. Het meest aansprekende voorbeeld is de start-up van Senz Umbrellas, bekend van stormparaplu’s. Ook durfkapitalisten hebben vertrouwen in Yes!Delft. In 2008 werd voor vijf miljoen aan venture kapitaal binnengehaald.

Het faciliteren van beginnend ondernemerschap is belangrijk voor Delft en voor onze economie. De nieuwe bedrijven kunnen de hoogwaardige werkgelegenheid leveren die wij in de toekomst nodig hebben om de verdwijnende zware industrie uit Delft en de rest van Nederland te compenseren. Daarom is het belangrijk dat het entrepreneurschap nog meer dan nu door de overheid en de gemeente Delft wordt gestimuleerd. De gemeente zou daarin een aktievere rol kunnen spelen.

Het incubatorcentrum zou behalve op TU-Delft studenten ook kunnen richten op alle entrepreneurs die hier een hoogwaardig bedrijf willen starten. In de eerste fase moeten zoveel mogelijk belemmeringen voor jonge ondernemers worden weggenomen. Bedrijfsruimte moet flexibel en goedkoop zijn. Met een shared service centrum kunnen administratie en receptie diensten worden uitbesteed en de TU zou haar ondersteunende faciliteiten beschikbaar kunnen stellen voor zoveel mogelijk startende ondernemers.

Het binnenkort vrijkomende Gele Scheikunde gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden. Dit gebouw zou ideaal zijn om als bedrijvencentrum te dienen. Het is voldoende ruim en ligt centraal in het TU-gebied. Bovenstaande foto is een (ge-photoshopte) impressie hoe dat eruit zou kunnen zien.
C.L.

1 opmerking:

EvH zei

Dit lijkt mij een unieke kans voor de TU Delft om studenten aan te trekken. Met bouwkunde als buren en Technische Botanie een eindje verderop, zal de Julianalaan een inspirerende promenade worden.