zondag 30 augustus 2009

Haaglanden kiest voor aardgasbus; nu Delft nog

Volgens Maya Weirauch, beleidsmedewerker milieu, Stadsgewest Haaglanden (werkgroep rijden op aardgasbiogas), zullen in de nabije toekomst in Nederland 5 procent van alle bussen op aardgas rijden, waarvan een kleine 3 procent in en om Den Haag. Voordeel van de aardgasbus is dat hij aanzienlijk minder vervuilende uitlaatgassen produceert dan zelfs de schoonste dieselbus.
Haaglanden heeft van vervoerders HTM en Veolia geëist dat deze voor 2012 alle bussen op aardgas laat rijden. Dat zijn er zo’n 270. Bij HTM was eerst weerstand tegen het fenomeen aardgasbus (men is verknocht aan de geur van diesel), maar zelfs de directeur van HTM is nu ‘om’.

HTM en Veolia hebben ieder in een eigen concessiegebied. Vanaf dit weekend gaan de aardgasbussen rijden. Het stadsgewest hoopt dat de bussen zo snel mogelijk biogas gaan gebruiken in plaats van op aardgas.

De gasbussen zijn nog maar het begin. Het stadsgewest wil ook een netwerk opzetten van aardgastankstations, om bedrijven en particulieren met personenauto’s bestelbussen en taxi’s de mogelijkheid te bieden op aardgas te gaan rijden. Het stelt hiervoor 2,7 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Maya Weirauch zoekt nog naar investeerders die op bepaalde punten in de regio - waaronder de gemeenten Delft en Westland - een gastankstation willen neerzetten: weim@haaglanden.nl of (070) 750 16 06

Een investeerder voor een aardgas tankstation zal ook nodig zijn, want de bussen die Veolia in Delft laat rijden, zijn gewone dieselbussen en staan aan de Schieweg geparkeerd, zie link; en het zijn helaas nog dieselbussen omdat er geen aardgastankstation is in Delft.

Zie voor meer info deze link

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens mij zijn er echt aardgasbussen die rondrijden.

Blogger TU Noord zei

De aardgasbussen die rondrijden, zijn de regionale lijnen. Op de stadslijnen rijden dieselbussen. Deze bussen staan 's nachts aan de Schiweg, waar geen aardgasvulstation is. Gelukkig stelt Haaglanden subsidie beschikbaar om een aardgasvulstation ook in Delft te kunnen openen. Het is een kwestie van tijd waarschijnlijk totdat een ondernemer zijn kans grijpt. Jammer dat de gemeente niet zelf meteen hiervoor heeft gekozen, net als in Den Haag. Maar wat niet is kan nog komen......

Anoniem zei

er rijden in Delft aardgasbussen en alleen op de lijnen die onder een onderdoorgang moeten die te laag is voor aardgasbussen worden dieselbussen ingezet.