woensdag 9 september 2009

“Wethouder wil miljoenen voor herstel TU-Noord”

Vrij naar het artikel op nu.nl “Kenia wil honderden miljoenen voor herstel oerbos

Delft - De redding van het meest monumentale deel van Delft gaat zeker miljoenen Euros kosten. De verantwoordelijke Delftse wethouder riep andere partijen woensdag op het geld beschikbaar te stellen, zodat het TU-Noord gebied in Wippolder kan worden hersteld.

De wethouder deed dat tijdens een donorconferentie op het hoofdkwartier van de Belangenverenging TU-Noord in Delft, de kennisstad van Nederland.
In het afgelopen decennium verloor het monumentale TU-Noord een kwart van zijn bomen, onder meer doordat opeenvolgende wethouders deals sloten met TU en projectontwikkelaars.
In TU-noord staan vele duizenden bomen, volgens nauwkeurige metingen gingen al meer dan 1500 bomen verloren.

Ramp

Een ecologische en menselijke ramp dreigt als gevolg van het afnemende aantal bomen. Een groot aantal inheemse soorten leeft in de monumentale bomen in het TU-Noord gebied.
Duizenden bewoners in TU-Noord en in Delft zijn voor hun welbehagen ondermeer gaan wonen en komen recreeren in het lommerijke TU-Noord.
Het TU-Noord gebied is een van de weinige plekken in Delft waar zo’n dichte concentratie van monumentale bomemn staat. De bomenkap op grote schaal in de afgelopen jaren heeft geleid tot verdwijnende soorten en veel onbehagen bij de bewoners.

Toerisme

De toerismesector, een van de pijlers van de Delftse economie, wordt ook geschaad door de bomenkap in TU-Noord.
De aantrekkelijkheid van het gebied neemt af. Op termijn kan dat leiden tot een afname van het aantal toeristen dat een bezoek brengt aan Delft.
De wethouder van Delft kennisstad lijkt de ernst van de situatie inmiddels te onderkennen en wil op grote schaal nieuwe bomen aanplanten in het TU-Noord gebied. Ook wil de wethouder de bestaande bomen beter beschermen.

Dwingen

Verder heeft de wethouder aangekondigd dat ontwikkelaars die zich niet houden aan de ecologische uitgangspunten, desnoods zal dwingen om weg te gaan.
De wethouder stuit daarbij op verzet van bestaande economische belangen in de Wippolder, die nog altijd veel invloed hebben in de voormalige TU wijk.
De tegenstanders van de wethouder dringen aan op schadeloosstellingen en willen garanties dat partijen het TU-Noord gebied niet onder dwang hoeven te verlaten.

Geen opmerkingen: