donderdag 19 mei 2011

Energieneutraal Delft in 2050?

De gemeente Delft wil in 2050 energieneutraal zijn. Gisteravond was er in de Haagsche Hogeschool een expertmeeting over de scenario’s die door het Delftse onderzoeksbureau CE opgesteld zijn om dat te bereiken. Deze scenario’s worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad om de richting van het toekomstig energiebeleid van de gemeente te bepalen.

Als eerste was er een duidelijke uitleg over het begrip energieneutraal. Een energieneutraal Delft in 2050 betekent dat de energie die nodig is voor alles wat er in de stad gebeurt, zoals wonen, werken, produceren, bouwen en verplaatsen niet meer komt van fossiele brandstoffen (lees olie/kolen/gas) maar uit duurzame energiebronnen (lees zon/wind/water/aardwarmte/biomassa).

Om dat te bereiken heeft CE diverse scenario’s opgesteld. Naast de basisvarianten zijn er drie keuzemogelijkheden, gebaseerd op de drie P’s (people, planet, profit), waarbij het er om gaat in wat voor maatregelen je als gemeente zou moeten investeren. Het eerste keuzescenario is “GROEN”: investeren in maatregelen die op dit moment zo efficiënt mogelijk de CO2-uitstoot reduceren en waarmee je dus kiest wat het beste is voor de planeet (planet). De tweede is “SAAMHORIG”: inzetten op maatregelen die zo gunstig mogelijk zijn voor de portemonee van de Delftenaren en die gericht zijn op een reductie van de energierekening (people). Derde is “INNOVATIE”: uitgaan van profit, wat wil zeggen dat je door te investeren in innovatie als voorbeeld voor andere steden kan dienen en daarmee niet alleen de energiehuishouding in je eigen stad op orde kan krijgen maar er ook nog geld aan kan verdienen. Het laatste en uiteraard duurste pakket was alle keuzescenario’s samen en dat kreeg de naam “KOPLOPER”.

Na de toelichting op deze scenario’s kwam er commentaar van twee experts. Andy van den Dobbelsteen (TU-Delft) toonde overtuigend de urgentie van het probleem aan: 1) Over 75 jaar is alle fossiele energie en alle uranium op. 2) De komende 15 jaar zijn cruciaal om nieuwe technieken te ontwikkelen omdat we na die tijd te weinig (fossiele) energie over hebben om de ingewikkelde apparaten te maken die nodig zijn om de energie van duurzame bronnen te oogsten. Douwe Jan Jouwstra (OPAi) overtuigde de zaal om niet af te wachten tot nationaal of Europees beleid de problemen voor ons ging oplossen maar om als stad zelf actie te ondernemen: “niet wachten op rugwind maar gewoon gaan fietsen”.

In de navolgende erg leuke discussie kwamen veel aspecten van het energievraagstuk aan bod: de winst die te halen is met energiebesparing op de bestaande bouw, maar ook nieuwe manieren van financieren en lenen om investeringen te stimuleren. Ook ging het over nieuwe allianties, anders besturen en de kracht van Delft als innovatie-stad. De brede discussie leidde ertoe dat wethouder Bolten in haar afsluiting van de avond kon vertellen dat zij met haar voorkeur geswitcht was van SAAMHORIG naar KOPLOPER, in mijn ogen een uitstekende keuze.

Het energievraagstuk is een van de meest belangrijke vragen waar onze samenleving momenteel een antwoord op moet geven. Het is geen linkse hobby van mensen die vinden dat je een trui aan moet trekken en de verwarming een standje lager moet zetten, maar gaat over de manier waarop we leven en hoe afhankelijk we zijn van energie. Fossiele brandstoffen zijn straks op. De hoop op revolutionaire ontdekkingen en nieuwe technieken om energie op te wekken is mooi maar ontdekkingen doe je niet zo maar, daar is veel tijd en geld voor nodig. Nu is dan ook de tijd om actie te ondernemen, anders is straks een trui aan trekken alleen niet genoeg.

Heleen Bothof

Geen opmerkingen: