zaterdag 6 september 2008

Hergebruik TU Hoofdgebouw

Het monumentale hoofdgebouw van de TU Delft, welke al een jaar leegstond, is inmiddels in gebruik genomen door de faculteit Bouwkunde. Als een van de naaste bewoners was ik voor de vakantie met een brief daarvan geïnformeerd en uitgenodigd voor een presentatie bij de TU. De decaan heeft niets nagelaten om de bewoners zo volledig mogelijk te informeren over de ontwikkelingen. Zo kan het dus ook. De zorgen van de bewoners over het parkeren zijn serieus genomen en de decaan heeft beloofd de benodigde parkeerplaatsen op eigen terrein te realiseren.

Architectenburo KosmanndeJong uit Amsterdam is ingeschakeld voor het maken van het ontwerp. Op de website van de TU zijn enige schetsen te bekijken. Het is een bijzonder plan. Er wordt een jaren '30 sfeer opgeroepen die Bauhaus, van der Rohe en Rietveld weer tot leven brengt. Een sfeer die past bij de tijdsgeest van het statige oude gebouw en waarmee de verbinding wordt gelegd met het kunstzinnige aspect van de architectenstudie.
Het is goed te zien dat men heeft getracht het oude met het nieuwe te verbinden. Creatief nadenken over de bestaande historische waarden en dit hergebruiken voor de nieuwe functie.

Honderden werklui hebben de afgelopen maanden onafgebroken gewerkt en die hebben een haast onmogelijke prestatie neergezet: Met ingang van 1 september zijn de colleges van de eerstejaars in het gebouw begonnen. Hoewel rondom het gebouw nog een puinhoop is en men nog volop bezig is met de afbouw, zou tegen het eind van het jaar het eindresultaat zichtbaar moeten zijn. Ook zijn dan twee grote glazen atriums aangebouwd, om meer ruimte te creëren.

Er is weer volop bedrijvigheid in de lokalen en gangen van het gebouw. De nieuwe lichting studenten zal net zo’n prettige omgeving ervaren zoals ik dat zelf ooit ervaren heb tijdens mijn studietijd. Een nieuw en tevens laatste hoofdstuk wordt toegevoegd aan de lange en rijke onderwijshistorie van het gebouw.

C.L.

Geen opmerkingen: