vrijdag 12 juni 2009

Rotterdam erft ondemocratische Groenlinks wethouder uit Delft

Rotterdam moet per direct stoppen met het urban podium . De Rotterdamse Raad stemde woensdag 10 juni in met een motie om de komst van het urban podium tegen te houden. Een miljoenenfiasco. Opmerkelijk, want de wethouder die het betreft is onze voormalige Delftse Groenlinks wethouder Grashoff, die volgens sommigen in de Rotterdamse Raad zich weinig democratisch opstelde. Enkele citaten, overgenomen uit het AD.
* Grashoff kwam in de raad extra onder vuur te liggen toen hij bekende al in maart van het uitstel van het podium op de hoogte zijn. Daarvoor bood hij zijn excuses aan.
* In de vergadering die aan de hoofdelijke stemming vooraf ging vielen dan ook harde woorden. ,,We hebben de ontwikkelingen met verbazing gevolgd’’, meldde Molenaar. ,,Dit is verkwisting van het gemeenschapsgeld en aantoonbaar een fiasco.’’ Dat vond Salima Belhaj van D66 ook. ,,Urban is een besmet woord geworden, terwijl het een positieve klank had moeten krijgen.’’
* Dat de raad daarna besloot het podium te schrappen, viel hem [Grashoff] zichtbaar rauw op het dak. ,,Als we het stopzetten hebben we niets. We zitten midden in een proces, dit besluit is schier onuitvoerbaar.’’ Daar had Leefbaar Rotterdam geen boodschap aan. ,,Weigeren lijkt me onmogelijk. Het zegt genoeg over het democratische gehalte van deze wethouder.’’

In TU-Noord hebben we ook zo onze gedachten over het beleid van onze voormalige wethouder. Groot geworden in projectmanagement trad Grashoff namens Groenlinks in 1998 in Delft aan en zwaaide 8 jaar de scepter over de portefeuille verkeer & ruimtelijke ordening. Hij liet er duidelijk geen gras over groeien, sloot deals met projectontwikkelaars en TU en pakte de vernieuwing van de bestemmingsplannen projectmatig op. En vergat in zijn projectaanpak dit democratisch te laten bekrachtigen in de Raad en verzuimde ook om een alles overkoepelend ruimtelijk ordeningsplan op te stellen. Zijn opvolgster, PvdA wethouder Koning dacht dit werk wel even af te maken. We zien wat er van gekomen is in TU-Noord en de Wippolder: de Raad van State heeft het bestemmingsplan recent naar de prullenbak verwezen, er moet eerst een samenhangend plan komen (mer-onderzoek). Miljoenen strop voor de projectontwikkelaars die wilden gaan bouwen, geen studentenwoningen die de TU zo hard nodig heeft en de bewoners blijven zitten met een kater van almaar toenemend verkeer, duizenden omgehakte bomen en onduidelijkheid over de toekomst van hun mooie TU-Noord.

Er is wel een democratisch lichtpuntje aan de horizon: de kiezers lijken dit beleid hard af te straffen. D66 heeft de PvdA van de eerste plaats verdreven uit de vanouds PvdA gezinde Wippolder. Dat is ook terecht. D66 heeft samen met VVD het aangedurfd om afstand te nemen van het LVVP en samen met bewoners een alternatief verkeersplan ontwikkeld.

Het Delftse Groenlinks staat nog maar een ding te doen. Schoon schip maken door ondubbelzinnig afstand te nemen van het door de PvdA krampachtig vastgehouden beleid in TU-Noord. Dat zou een overwinning zijn voor de democratie en een schone lei voor het vervolg.

Klik hier voor het complete artikel in het AD.

Geen opmerkingen: