zondag 7 juni 2009

Tramlijn 19 is Delfts milieudrama nummer 1

Dat er nu weer prachtige platanen moeten verdwijnen voor tramlijn 19 (zie link), is werkelijk stuitend. Wie heeft dit onzalige tram plan ooit bedacht? Het komt allemaal uit de koker van onze voormalige Groenlinks wethouder Grashoff, en sindsdien vrolijk verdedigd door PvdA wethouder Koning, die notabene behoud van bomen tot een van haar beleidspeerpunten heeft gemaakt.

Hoezo tram een groene maatregel?
Deze tram is de meest milieuvervuilende vervoerwijze die je je kunt indenken. De aanleg geeft grote hoeveelheden extra indirecte CO2 uitstoot als gevolg van de bouw van 2 kolossale bruggen. Ook de enorme ingreep van verlegging van leidingen en riool geeft heel veel indirecte CO2 uitstoot. Voordat je die hebt terugverdient met het rijden van deze tram, zijn wij allang met pensioen. En de grote terugval in CO2 opname door de kap van honderden bomen in Mekelpark en Zuidwal en Michiel de Ruijterweg zal deze tram nooit meer goed maken.

Financieel en economisch
Verder, het probleem van elektromagnetische straling in de TU wijk is nog niet opgelost. En de TU wil ook het trace verleggen omdat het nieuwe gebouw van natuurkunde volledig trillingsvrij moet komen te liggen.

Deze tram is nu al een financieel en milieudrama. En het economisch drama komt er aan: de route zal niet 1 jaar maar 2 of 3 jaar er helemaal uit liggen, door alle tegenvallers die we straks zullen zien. Gaat deze tram ooit nog rijden?

Welke wethouder staat op en stopt het drama van tramlijn 19?
Het is zo eenvoudig. Koop nu 10 gelede bussen, die op LPG of aardgas rijden, laat die hoogfrequent pendelen tussen station en TU wijk, en je hebt een beter milieu effect, minder kosten van bruggen en rioolwerken, geen onnodige bomenkap, en je kunt er vandaag mee beginnen.
.

Geen opmerkingen: