dinsdag 9 maart 2010

'Voorkeur stadsbestuur: D66, GroenLinks, VVD en CDA'

Volgens Jan-Peter de Wit op zijn site:
Vanmiddag coalitie onderhandelingen met grootste partij D66 in de burgemeesterskamer van het Stadhuis. Na 10 minuten was het gedaan. Leefbaar Delft ziet het liefste een zakelijk college met D66, GroenLinks, VVD en CDA. VVD en CDA omdat die landelijk rugdekking hebben om de noodzakelijke harde bezuinigingsmaatregelen te nemen. De PvdA moet als grootste verliezer de oppositie in.
Aanstaande dinsdag ben ik door D66 lijsttrekker Lucas Vokurka uitgenodigd om mijn voorkeurscollege met hem te bespreken. Dat is in ieder geval een sociale opstelling om niet alleen de grote partijen uit te nodigen.

Omdat de PvdA de grootste verliezer is (van 11 naar 6 zetels) moeten ze - als het aan mij ligt voor straf - vier jaar de oppositie in. Dat heeft de kiezer duidelijk aangegeven.

De Delftenaren zijn de arrogante en verkwistende salonsocialisten van de PvdA spuugzat. De komende jaren moet er fors bezuinigd worden en harde keuzes zijn dus onvermijdelijk. Die taak kan je traditioneel het beste door 'rechtse' partijen als VVD en CDA laten doen. Dan moet je stevig in je schoenen staan omdat je alle tegenwerking zal krijgen van de honderden PvdA-beleidsambtenaren. Dat is gelijk de reden dat het jeugdige Stip uit stadsbelang in de oppositie moet.

Mijn voorkeur is een college van D66(6), GroenLinks(5), VVD(4) en CDA(4) is samen 19 van de 37 zetels. Omdat dit een krappe meerderheid is, is Leefbaar Delft bereid om dit college op financieel vlak gedoogsteun te geven mits het de lokale lasten bevriest voor de komende vier jaar. Liefst zie ik natuurlijk een lastendaling, maar dat zit er niet in bij deze verkiezingsuitslag van D66 en Groenlinks.

De eerste bezuiniging is een college met vier in plaats van vijf wethouders. En VVD lijsttrekker Lennart Harpe geven we de portefeuille financiën. Die heeft tijdens de campagne zo hard geroepen dat Delft een slank, slagvaardig, betaalbaar stadsbestuur moet krijgen die ook nog de lasten en tarieven omlaag laat gaan. Prachtig toch.

Ik denk dat manager Lennart Harpe daar uitstekend geschikt voor is. Wethouder Saskia Bolten kan zich dan helemaal richten op echte GroenLinks speerpunten als WMO, Sociale Zaken en milieu. Milène Junius (CDA) en Lucas Vokurka verdelen de rest.

Als D66 lijsttrekker Lucas Vokurka voor de PvdA kiest, zullen de gemeentebelastingen zeker en vast weer trendmatig blijven stijgen. En er zullen zeker nog wat lijken uit de voormalige PvdA kast komen. Lokale lasten zullen dan weer de sluitpost van de begroting worden.

Ook zal er niet veel in het 'grote potverteren" van de afgelopen twaalf jaar veranderen. De PvdA en D66 zijn dan communicerende vaten. Wat de één verliest komt er bij de ander weer bij.

Geen opmerkingen: